Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доайенът на пиринската песен Роза Цветкова навърши 80 години

Роза Цветкова като солистка на ансамбъл „Филип Кутев” с част от сопраните на хоровия състав
Снимка: личен архив

Запее ли песента, притаяваш дъх и се пренасяш в подножието на Пирин, за да погледнеш към висините, за да усетиш духа на пиринци и техния мироглед към всичко, което заобикаля гостоприемните жители на Югозапада. Там в малкото китно селце Хотово, разположено между градовете Мелник и Сандански на 21 юни през 1931 г. се ражда доайенът на пиринската народна песен – Роза Цветкова, ярък наследник на изворната, първична музикална традиция на Пиринския край.

Талантът на първата изпълнителка на пирински песни в редиците на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” се проявява в ранна детска възраст. Първоначално пее в семейната среда, на седянки, празнични поводи, съпровождана от майчиния глас, който подтиква малката Роза да се отдаде изцяло на красивата народна песен. Съвсем естествено е двугласното пеене в тази част на страната да обедини гласовитите – майка и дъщеря, запявайки песни като „Надига се Стоян хайдутин”, запазена до днес в архивния фонд на БНР. Майка й Иванка Цветкова „води” мелодията, а Роза „влачи” основния бурдониращ тон. Ученичка 11 клас в гимнацията в гр. Сандански, гласът на Роза Цветкова докосва сърцата на видните фолклористи: Филип Кутев, Райна Кацарова, Елена Стоин, Иван Качулев, след което идва поканата за новосъздадения Държавен ансамбъл за народни песни и танци. Коприненият глас вдъхновява маестро Филип Кутев да създаде едни от най-изящните хорови партитури върху песни из репертоара на Роза Цветкова /„Айде слънце зайде”, „Кажи, кажи, Ангьо мори”/.

В студиото на програма „Хоризонт” с подарък от екипа. Снимката е изработена от г-жа Дора Младенова


Това е изпълнителката – първообраз на най-известните и популярни пирински песни, обичани от поколения българи: „Сестра кани брата на вечеря”, „Зайди, зайди ясно слънце”, „Лозо, Лозано”, „Айде пушка пукна”, „Панаир ми се сбираше” и мн.др. Но дали днес знаем, че именно Роза Цветкова е певицата издирила тези песенни находки от селища като Огражден, Пирин, Беласица, Горешево...

Нека по-често младите изпълнители, които презаписват старите песни, да се обръщат към първоизточника, горчиво споделя Роза Цветкова.

А какъв глас, какъв изказ на текста, какво дихание, фраза, орнаментика... Разнообразни по мелодика, ритмика и тематика, песните на Роза Цветкова са ярко отражение на бита и нравите на жителите в Пиринския край. Всичките й изпълнения за любов, мъка, борба, радости и веселия, мегдански хора, ни отвеждат в едно друго пространство, носещо емоционалното въздействие върху публиката и радиослушателя.

Над 50 са регистрираните солови записа във фонотеката на БНР, обработени от Коста Колев, Христо Тодоров, Георги Минчев, Божидар Абрашев, Николай Кауфман и др., някои от които издадени на грамофонни плочи. Като солистка на ансамбъл „Филип Кутев”, сопрановият глас на артистката Роза Цветкова се вплита в различни камерни състави. Пее в квартета на „Полегнала е Тодора”, в трио с Янка Младенова и Стояна Лалова /„На пат йодам, за пат прашам”/, както и с различни концертиращи групи. На 21 юни т.г. Роза Цветкова посрещна своя 80-ти рожден ден със слушателите на програма „Хоризонт” от студио 10 на БНР. Макар трудноподвижна, лъчезарната Роза с красивите сини очи, отново с умиление и радост прекрачи прага на Радиото, за да поднесе своите пирински песни пред слушателите. Млади и стари, чрез ефирните телефони и скайп връзка поздравиха с ласкави думи Роза Цветкова.

И на 80-тия рожден ден пиринската певица е прегърната от обичаната си дъщеря Златка Пашова и нейното семейство

Ето какво споделят и най-младите за певицата в интернет пространството:

За мен Роза Цветкова е най-великата българска певица. Гласът – звънлив и ясен. Съпроводът - прекрасно запълващ общата звукова картина. Днес рядко ще срещнем толкова красив глас.

Роза Цветкова е перлата на пиринското пеене, показваща с гласа си един неповторим и уникален стил. Хубаво е младите изпълнители от тази област да се обръщат към нейното творчество. Има какво да научат.

В анотация към една от дългосвирещите грамофонни плочи, фолклористката Елена Огнянова пише:

Роза Цветкова е една от най-лиричните, най-емоционалните и с висока култура на изпълнение народна певица. Тя носи в себе си ярък певчески талант, сладък глас и неподражаемо майсторство във всичките възможни нюанси. Многообразен като разноцветна свежа китка, набрана из Пирина, е песенният репертоар на Роза Цветкова. Тя сякаш с някаква ненаситна жажда е поемала великолепните песни на своя край, пречупила ги през своя творчески чародеен изпълнителски талант, за да ги поднесе на многобройните си слушатели
.

Участието на Роза Цветкова в „Музикална шарения” ще чуете от звуковия файл.

ДА НИ Е ЖИВА И ЗДРАВА!

/ИГ/
По публикацията работи: Мирослав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!