Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена загина при тежка катастрофа с автобус край Варна

Снимка: БГНЕС

Последно Обновена: 16.30

Срещу шофьора, управлявал катастрофиралия украински автобус Никола Марчук ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт и телесна повреда на повече от един човек, съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Вторият шофьор е освободен. Предстои да бъде определена мярката за неотклонение на Марчук, но тя няма да бъде "Задържане под стража", той като смъртта на 36-годишната украинка е причинена по непредпазливост.

 Стабилно е състоянието на 4-те деца, пострадали при катастрофа. Ранените са в детска ортопедия. 4-годишната Яна е с рана на главата, девет годишната Ева е с разкъсно-контузни рани на дясното стъпало, 12-годишната Юлия е с контузии, а утре ще бъде извършена операция на 11-годишната Юлия, която е с фрактура на бедрото. Тя е дъщеря на загиналата при инцидента жена.

Превозното средство е прибрано от КАТ-Варна и ще му бъде направена комплексна техническа експертиза. Директорът на областната дирекция на МВР във Варна комисар Димитър Димитров заяви, че най-вероятната причина за инцидента е техническа неизпраност на автобуса. Според него, твърденията, че шофьорът е заспал са неоснователни. Осигурени са били и още двама шофьори. Пробите за алкохол и на тримата са отрицателни. Българската държава няма никаква вина за инцидента, категоричен беше комисар Димитров.

Проверка на ДАИ е установила нарушения, допуснати от водачите на катастрофиралия украински автобус. За нарушенията, регистрирани 40 минути след произшествието, разказа в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" началникът на Областен отдел "Контролна дейност" на ДАИ - Варна Коста Панайотов:

Това, което се установява от тахографските шайби, е, че двамата водачи са се сменили пет минути преди катастрофата. Друго нещо, което се установяват от документите, които са представени за водача и за автобуса, е, че този автобус е минал на технически преглед през януари месец тази година и му предстои да мине нов такъв в края на този месец. Установено е и нарушение, свързано с ползването на предоставеното разрешително. Автобусът е пристигнал от Украйна на четвърти юли в България и отпътувал с друга група пътници за Созопол през Несебър за Украйна със същото разрешително, което не е позволено от спогодбите.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна