Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се стигна до обрат по делото срещу братя Галеви?

Снимка: БГНЕС

От няколко дни върви внушението, че българските престъпници трябва да бъдат съдени извън България. Ако оттук нататък всички посочени от изпълнителната власт като бандити ще бъдат издирвани с европейски заповеди за арест, за да бъдат съдени навън, мисля, че е по-добре българският съд да бъде закрит или ще остане за нас, които в някакъв момент ще се допрем до него, и понеже ние не сме важни за никого, няма значение как ще бъде правораздавано спрямо нас. Това е мнението на репортера на БНР Силвия Великова.
Тя коментира и въпроса за това как може едни доказателства в един град да бъдат четени по един начин, а в друг град по друг начин: Вътрешното убеждение, с което съдиите обясняват всяко едно свое решение и не дават възможност то да бъде коментирано – то е абсолютно неконтролируемо, то е някаква стигма, която не може да бъде докосвана. Но когато вътрешното убеждение на един магистрат и вътрешното убеждение на друг магистрат са полюси, без да се е променило нищо – ние трябва да търсим отговор на въпроса как се получава това. Нещо такова беше намекнал и правосъдният министър – че трябва да има някакъв обективен коректив, който да казва дали това вътрешно убеждение е само по доказателствата или има нещо друго.


Вчера след обявяването на присъдата един от пострадалите Антонио Якимов коментира: Стана чудо. В Кюстендил не са си свършили работата, тук хората знаят за какво става въпрос. Доказва се, че има правосъдие, макар че тези присъди са смешни. Не живея по-спокойно, а напротив. Доволен съм, че изходът от събитията е такъв, но не знам колко време ще сме живи. След като ги осъдиха, те няма да оставят нещата безнаказано. Те са толкова високо във властта, че очакваме най-лошото. Не знам в коя власт, но това са хора, които са много високо във властта. Ние мислим да обжалваме и във Върховна прокуратура, въпреки всичко, което те смятат да направят. Искаме да сме сигурни, че тези хора наистина ще влязат там, където им е мястото. Той добави, че е имало и заплахи.

Припомняме, че вчера Софийският апелативен съд осъди Пламен Галев на 7 години, а Ангел Христов на 5 години затвор за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване. На първата съдебна инстанция - Кюстендилският окръжен съд, двамата бяха оправдани.

Коментарът на Силвия Великова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна