Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър предприемат мерки за ограничаване на публичните разходи

Правителството в Кипър предприема нови мерки за облекчаване на натиска върху икономиката и заздравяване на публичните финанси. Пакетът предложения на управляващите ще бъде обдъждан днес на среща между президента Димитрис Христофиас и лидерите на партиите, представени в парламента след проведените на 22 май избори.

Целта на срещата на високо равнище е да се постигне консенсус между политическите партии за поемане на обща отговорност за справяне с последствията от глобалната финансова криза и за укрепване на икономиката на Кипър.

Правителственият план за ограничаване на публичните разходи залага промени в заплатите, социалната и пенсионната системи. Предвижда се броят на държавните служители да бъде намален с 5000 души през следващите 5 години. Ще бъде свит и фондът за работни заплати за новопостъпващи в държавните ведомства, ще се закриват и вакантни работни места в тях. С 5 на сто ще се съкратят средствата за заплащане на извънреден труд през тази година и с 20 на сто - догодина.

Предвижда се през септември управляващата коалиция да излезе със споразумение за реформа в системата за социални плащания и помощи, както и в пенсионното осигуряване.

За увеличаване на приходите в бюджета се предлагат редица законови промени в данъчното облагане. Едно от тях е повишаване на данъците върху недвижимите имоти в следващите три години.

Пакетът включва тригодишна програма за намаление на бюджетния дефицит с акцент контрола върху публичните разходи. Тя ще бъде одобрена с бюджета на страната за 2012 година.

Част от предлаганите мерки трябва да бъдат приети от парламента, други трябва да бъдат съгласувани със синдкатите, а трета група правителството има готовност да прилага веднага.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна