Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - цигуларят Йосиф Иванов

Йосиф Иванов
Снимка: Eric Larrayadieu

Бисовете на седмицата, които ви предлагаме да чуете, са два: от закриването на Софийски музикални седмици 2011 - бисовото изпълнение на пианистката Пламена Мангова, и от последния концерт в рамките на Салона на изкуствата 2011 в НДК -на оперната прима Веселина Кацарова.

Специален гост на Татяна Иванова този път е Йосиф Иванов - млад цигулар, роден и израснал в Белгия, в семейство на български музиканти. За своите 24 години той има забележителни постижения. На 16-годишна възраст печели  първа награда на международния конкурс в Монреал, а на 18 - втора награда и наградата на публиката на конкурса „Кралица Елизабет” в Брюксел.  

Ученик е на световноизвестни инструменталисти и педагози: Захар Брон, Игор Ойстрах и Огюстен Дюме. Бил е солист на оркестрите на Монреал, Хага, Лил, Симфоничния оркестър на Люцерн, Симфония Варсовия, Филхармонията в Люксембург, както и на почти всички големи оркестри в Белгия. Работил е с диригенти от ранга на Нееме Ярви, Мерин Олсъп, Владимир Юровски, Жан-Клод Казадесю, Филип Херевеге и Юри Симонов.

Първият му компактдиск получава наградата Diapason d’Or de lAnee – най-високото отличие в звукозаписната индустрия на Франция.

Йосиф Иванов свири на цигулка Страдивариус Lady Tennant от 1699г., предоставена му от Обществото Страдивариус в Чикаго.

През сезона 2010/ 2011 той осъществи първите си срещи с българската публика – гостува на Мартенски музикални дни в Русе като солист на Русенската филхармония под диригентството на Георги Димитров, както и на 42-я международен фестивал Софийски музикални седмици, партнирайки си с камерния ансамбъл Софийски солисти с диригент Пламен Джуров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени