Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеров и Корнезов: На България не й е необходима нова Конституция

Снимка: БГНЕС

На България не й е необходима нова Конституция. Около това мнение се обединиха проф. Александър Джеров и депутатът от БСП Любен Корнезов в предаването „12+3”.
Какво означава, че Конституцията вече е „изпяла” времето си? Сегашната Конституция има биография от 20 години, това не е нищо за една Конституция. Ако ние започнем на всеки 20 години да отхвърляме предишната Конституция, това ще бъде пагубно за държавата. Защо трябва сега да се разпусне Народното събрание и да се свика ВНС? Някои хора мислят, че във ВНС ще имат по-голямо присъствие, по-голяма значимост и това е базата на този лозунг. Той е срещу интереса на България, заяви Джеров.

Категорично съм против за каквато и да е промяна, безсмислена промяна, камо ли да приемаме някакви нови конституции, без да знаем какво ще приемаме, каза Корнезов.

Корнезов и Джеров се разединиха в мнението си по въпроса за съдебната власт. Според проф. Джеров е грешка на Конституцията, че прокуратурата е в съдебната власт. Прокуратурата не е част от съдебната власт, както и адвокатурата. Това е една забежка, един остатък от по-рано, но не Конституцията съсипа съдебната власт, защото тя за мен, особено в наказателната част, не работи и не съществува, защото ако тя работеше, сега щеше да имаме дела, които завършват  по един законен начин, коментира той.

Според него ВСС трябва да бъде с много по-малък състав. Политическата окраска трябва да изчезне, но веднага идва другото – политическата квота е твърде силна, но за съжаление има една друга квота, която не е политическа и не бих искал да говоря за Красьо Черния и за още подобни случаи, когато бяха провалени някои избори. Под провалени разбирам хора, които не заслужават да бъдат избрани, които влязоха в съдебната власт, за да изпълняват чужди повели, каза проф. Джеров.

Според Любен Корнезов е абсурдно да няма връзка между Конституцията и съдебната власт, след като тя е регламентирана там, но проблемите на съдебната власт не произтичат пряко от Конституцията. Ако не е в съдебната власт, прокуратурата трябва да бъде в ръцете на изпълнителната власт, което е по-страшното. Аз мисля, че проблемът в съдебната власт е най-вече кадрови. Красьо Черния оказваше влияние на хората не от квотата на парламента, а от квотата на съда, коментира левият депутат.

Проф. Джеров обясни, че е необходимо президентът да има повече правомощия. Все пак президентът може би ще трябва да има малко повече права при промени в Министерски съвет, насрочване на нови избори или нещо такова, но също така като знам какви са българските условия, трябва много внимателно да се мисли по този въпрос, каза той.
Любен Корнезов беше категорично против да се разширяват правомощията на президента. Ние сме парламентарна република. Президентът има достатъчно правомощия. На президента не му е необходима повече власт, а повече авторитет уважение от институциите и държавните органи, обясни депутатът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна