Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли Старият Несебър отделен град?

Снимка: архив
Преди дни при посещението на премиера Бойко Борисов в Несебър се разбра за инициативен комитет, който иска Старият Несебър да се отдели от новия град като самостоятелна административна единица. В предаването „12+3” Ивайло Ляхович от инициативния комитет обясни: Искаме да се отделим, защото проблемите в Стария Несебър са много и са натрупани за 20 години, защото още от 1990 г., когато се промени системата на управление, паметниците на културата управляват Несебър, така да се каже, и нещата не са както трябва. Проблемите са много. В един момент става така, че за абсолютно всичко ние сме виновни – дали за сергии, дали за строителство, а в крайна сметка това не зависи от нас, а от държавните институции, общината и Министерството на културата. Искаме ние да си поемем управлението на града. Искаме реално и ние да участваме във взимането на решения за Стария Несебър. По думите на Ляхович до момента под това искане са се подписали над 500 гласа. Утре подписката ще бъде внесена в Министерския съвет.

Зам.-министърът на културата Тодор Чобанов не е сигурен обаче, че искането на хората градът да се отдели като самостоятелна административна единица е законово възможно. Колегите – юристи ще кажат какви са способите и начините за формиране на район и как евентуално оттук нататък трябва да се процедира.
Според Чобанов това напрежение се е получило от липсата на диалог, липсата на гражданско включване и решителни действия през годините. Старият Несебър е национална кауза. Той трябва да бъде грижа на всички българи, категоричен е зам.-министърът на културата. Той подчерта още, че една група от хора не могат да претендират за собственост върху този град.
От началото на мандата работим непрекъснато по проблемите на Несебър. Предприели сме множество различни действия. Тази година на заседанието на Комитета за световно наследство имахме различни неформални консултации и разговори. Няма да крия, че някои действия, които напоследък бяха предприети в Стария град, будят безпокойството на членовете на комитета, визирам несъгласуваното асфалтиране на някои улици. Това предизвика напрежение. Убеден съм обаче, че ще предприемем необходимите действия да се реши този проблем. Най-важното е да имаме взаимно доверие, коментира Тодор Чобанов.
Община Несебър трябва да изработи устройствени документи за всички територии, които са с по-особен статут, особено за Стария град, подчерта Чобанов и добави, че без това да бъде направено, „битката” за културното наследство в Несебър ще бъде силно затруднена.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени