Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Защитените" остават в ареста

Снимка: Архив
Софийският апелативен съд реши десетимата, задържани при полицейската операция "Защитените", да останат в ареста. Това съобщи съдебният репортер на БНР Силвия Великова. Срещу задържаните показания са дали двама полицейски служители. Има СРС-та, в които, според анализа на съда, макар да са водени на един по-специфичен код, очевидно от страх да не бъдат после разтълкувани като подготовка и договорка за въпросните обири, все пак дават достатъчно основания и доказателства за съда да смята, че на този ранен етап от разследването има данни, че тези хора са се самоорганизрали и са имали възможност да извършат банкови обири. Направени са ДНК експертизи по автомобилите, които са свързани с тях, отделно са били открити устройства, които да заглушават системите на МВР, също така да контролират разговорите на служителите на МВР. Това е доказателство за съда, че на свобода могат да извършат и друго престъпление, обясни Великова.

Разпитан е и защитеният свидетел по делото „Наглите”. Става дума за Валентин Михайлов, който е бил част от групата за отвличания. После обаче се обръща срещу тях и разказва за 9 от отвличанията, в част от които е участвал, дава и индиректни показания за другите, в които не е участвал. Фактически срещу това си осигурява нова самоличност и спокоен живот. Единият от обвиняемите по делото Кирил Кирилов е влязъл в пререкания със съда, тъй като процедурата позволява на обвиняемите, след като се запознаят с разпита на Валентин Михайлов, с написани въпроси да ги дадат на съда, който да ги зададе на защитения свидетел . Оказа се, че Кирил Кирилов е доста възмутен от условията в затвора и от това, че не е могъл да осъществи контакт с адвоката си, с който да обсъди въпросите. Той почти се скара със съдията. До 15.30 часа въпросите ще бъдат задавани на Михайлов. Утре делото продължава с разпити на собствениците на къщите, в които са държани похитените от „Наглите” жертви.

По повод на операция „ШОК” стана ясно, че досега са внесени само първите три мерки за неотклонение по операцията, тъй като в четвъртък и следващия вторник съдът ще продължи да ги гледа. Можем да кажем каква е тенденцията. При операция „ШОК” става дума за европейска заповед за арест, издадена от Италия. Съдът няма основание изобщо да се произнася по същината на обвиненията срещу тях, тъй като те са обвинени не на територията на България, а на Италия. В този смисъл произнасянето е формално и мярката за неотклонение ще е задържане под стража, защото е временна, докато съдът по същество се произнесе по самите европейски заповеди за арести. Това започна да става още от тази седмица.

На делегатското събрание на съдиите в България се очаква да има номинации за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Те ще се състоят публично. Изборът вероятно ще е през есента.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени