Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Христов: Притеснен съм, че страната е загубила посоката си

Снимка: БГНЕС
Притеснен съм, че страната е загубила посоката си. Това каза в предаването „Нещо повече” кандидатът за вицепрезидент на Меглена Кунева - Любомир Христов. Президентската институция след 23 октомври ще търси и ще се опитва да балансира мненията и становищата на широк кръг интереси и слоеве. Това не означава, че трябва да работиш с високо платени съветници, обясни Христов.
Виждам в Меглена Кунева човекът, който ще ни води към възстановяване на демократичните ценности и свободата на гражданите, ще ни води през безпринципност, през шуробаджанащина, през корупция, която съществува и тъй като досега никой не иска да чуе гласа на гражданите, сега в платформата на Меглена Кунева предлагаме президентът да бъде гласът на гражданите през целия мандат, каза още той.
Христов отрече да е съветвал премиера Бойко Борисов и кабинета му по финансови и икономически въпроси. Това е едно нещо, което той спомена и медиите го тиражират от ноември 2009 година. Просто не съм го виждал, нито ме е канил, нито съм му предлагал съветите си, но може би, ако се беше вслушал в моите съвети, България щеше да бъде в по-добро икономическо състояние днес. Преди това съм го виждал, запознал съм се и толкова, каза Христов.
Той беше категоричен, че няма отношения и връзки с никоя друга партия.
Ние страдаме от проблема на орела, рака и щуката, затова, че не теглим в една посока. Ролята на президента и на екипа му, в това число и на вицепрезидента, е да синхронизира работата на институциите и в този смисъл е добре президентството да има и свое виждане или хора, които могат да развият виждане по въпроси, които касаят и останалите власти, коментира Христов.
По повод на пакта „Евро плюс” кандидатът за вицепрезидент заяви: Начинът, по който се взе такова решение, с такова съдбовно значение за българския данъкоплатец, не е начинът, който би бил толериран при президент г-жа Меглена Кунева.

Нашата лодка се носи по тези вълни, тя има своите пробойни и не гребе в правилната посока, в която да минимизира шоковете, които идват отвън. Напротив. Ние с непоследователност, с неопределеност, със смяна на решенията по три пъти на ден, създаваме един отровен климат за правене на какъвто и да е бизнес в България, което влошава, вместо да облекчава въздействието на неблагоприятните външни фактори, обясни още Любомир Христов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени