Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Груев: Решенията на ВСС трябва да убеждават не само магистратите, но и гражданите

Снимка: БГНЕС
Делегатското събрание на съдиите излъчи три номинации за свободните места от съдийската квота във ВСС. Това са Марина Михайлова от Върховния административен съд, Теодора Нинова от Върховния касационен съд и военният съдия Димитър Фикиин. На 12 септември ще бъде самото гласуване. Припомняме, че двете места бяха освободени от Капка Костова и Галина Захарова. Двете съдийки подадоха оставки в знак на протест с редица кадрови решения на ВСС.

В предаването „Нещо повече” председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев коментира: Голяма част от съдилищата в страната в законния срок излъчиха своите делегати. Това събрание е само за номинации – така изискват новите изменения на закона. Това е добре, защото сега ще има достатъчно време не само журналистите, а цялата правна общност и гражданите да се запознаят с тези, които са предложени, и всъщност да се проведе едно по-широко обсъждане.
За Груев обаче номинацията на Теодора Нинова е била изненада.

Трябва да се промени стилът и начинът на работа и на мотивация на решенията, за да бъдат те по-ясни за обществото. Не е въпросът само да се спази формално процедурата, но наистина решенията на ВСС да убеждават не само магистратската общност, но и гражданите, посочи председателят на ВКС. Той подчерта още, че ще подкрепя и за в бъдеще всички реформаторски и добри за съдебната система решения. Според него обаче трябва да се промени медийната политика на съдилищата. Откритостта трябва да дойде именно от ръководителите на съдилища, добави Груев.

На въпрос дали съдиите изглеждат респектирани от изказванията, идващи от изпълнителната власт, Лазар Груев отговори: Аз всеки месец тая надеждата, че тези изказвания няма продължават. Той припомни доклада на Асоциацията на европейските съдии, в който пише: „Обвиненията на министъра на вътрешните работи за липса на компетентност от страна на съдиите излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона”. Според Груев ВСС не от сега, а още от миналата година и по-рано е трябвал да има много по-ясна и по-категорична позиция по тези въпроси. Искам да вярвам, че живея в европейска държава, в която се спазват европейските норми, правила и разбирания, отбеляза още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени