Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Влизането в университет в България излиза по-скъпо, отколкото кандидатстването в Германия и САЩ, пише Монитор. Вестникът посочва примери за таксуването в Софийския университет и УНСС, прибавя парите за пътуване, храна и нощувка и установява, че всеки кандидат за висше образование трябва да похарчи по хиляда лева за приемната кампания. В чужбина кандидатстването излиза по-евтино, защото университетите не изискват специална административна такса и приемат формуляри за кандидатстване по пощата.

Българските депутати в Европейския парламент получават по 16 хиляди евро месечно, пресметна 24 часа. В това число влизат заплатата, суми за храна, наем, телефони и други общи разходи. 21 хиляди евро месечно отиват за асистенти и консултации, но парите се изплащат директно на хората, без да минават през депутатите.

Новите изисквания на здравното министерство за менюто в детските градини ще го оскъпят поне с 30 процента, изчислява Сега. Изискванията за замяната на захарта и мазнините с плодове и зеленчуци в дажбите за децата ще влязат в сила от 15 септември. Не е ясно обаче кой ще поеме увеличението в цената вследствие, отбелязва вестникът. От Столична община не са отговорили на въпроса дали ще се наложи повишаване на таксата за детска градина.

Над 300 хотела са глобени за некачествена храна, която предлагат на туристите, пише Новинар, цитирайки телевизионно интервю за министъра на земеделието. В ресторанта в Китен, в който се хранеха 39-те деца, оплакали се от стомашни болки, са открили около 200 килограма храна с изтекъл срок на годност.

Разливът на вредни химикали, който наложи евакуирането на жителите на Дебелец в понеделник, стана повод за разследване на 24 часа за контрола на опасните превози у нас. Според автора на статията, в контрола зее "страшна дупка" - в България няма организация, която да следи как се товарят превозните средства в заводите. Така през 2009 година е допуснато претоварване на цистерна с криогенни газове, която едва не се е взривила в "Кремиковци". Компаниите, които произвеждат и товарят опасни вещества, са поне сто, отбелязва вестникът.

Според вестник Сега, проблемът засяга и граничния контрол. Институциите не могат да установят дали в страната се вкарва опасен товар, освен ако камионът не е обозначен по специални международни изисквания или шофьорът не благоволил да декларира опасността. Цистерната, която предизвика замърсяването край Дебелец, е преминала ден по-рано през граничния пункт "Капитан Андреево". В документите било записано, че превозва стирен без уточнение обаче, че това е опасен товар.

Труд съобщава за разнобой между управляващите относно бъдещия ръководител на Националния осигурителен институт. По-голямата част от депутатите на ГЕРБ са били категорични, че няма да одобрят кандидата Бисер Петков, предлаган от финансовия министър, освен ако премиерът Бойко Борисов не им нареди изрично. Избраниците стоят зад колежката си Светлана Ангелова, която сега е заместник-председател на социалната комисия в Народното събрание, пише Труд.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени