Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозии нанесоха щети на сирийски газопроводи

Експлозии са повредили два малки газопровода в провинция Деир Езор в източна Сирия, съобщи Ройтерс, като се позова на информация от местни жители. Това е първата атака над петролна инфраструктура от началото на продължаващите четири месеца протести срещу управлението на президента Башар Асад.

Взривовете са избухнали през нощта в сериозно охранявана зона в регионите ал-Таяна и Бусайра, източно от столицата на привинцията и близо до границата с Ирак, съобщили източници от провинцията, в която се състоят едни от най-големите демонстрации срещу управлението на Асад.

Според източник на Франс прес експлозията е била само една. Експлозията удари газопровода снощи в 11 часа (местно време) в Ал-Таянех, северно от град Маядин, казал директорът на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, Рами Абдел Рахман, пред Франс прес.

Държавната телевизия Ал-Икбария потвърди, че е пострадал петролопровод в провинция Деир Езор и допълни, че взривът е причинил "ограничени щети" и няма жертви.

Малко по-късно Сирия обяви официално, че газопровод в източната част на страната се е подпалил, но производството е продължило чрез използването на алтернативни тръбопроводи. Държавната информационна агенция САНА цитира представител на Министерството на петрола, който посочил, че огънят се е разпространил в обширна област заради суха трева. Той добавил, че огънят е под контрол.
По публикацията работи: Ройтерс/АФП / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна