Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Софийска вода" завежда над 5000 дела за неплатени сметки

Тази година ще заведем над 5000 дела срещу длъжници. Това съобщи прокуристът на „Софийска вода” Иван Иванов в предаването „Преди всички”. По думите му в момента, в който дружеството се обърне към съда, част от хората веднага плащат задълженията си.
Не следва само размерът на дълга да е водещ в подхода ни към нелоялните клиенти. Тук, в голяма степен, става въпрос за справедливост спрямо лоялните клиенти. Нашата политика е първо да влезем в разговори с тези, които не си плащат, да им даваме възможност за разсрочено плащане, ако нямат възможност да си платят на един път сметките. В противен случай се принуждаваме да преминаваме в много крайни действия, което е прекъсване на водоснабдяването и въвеждане по съдебен ред събирането на тези дългове, обясни още Иванов.
Прокуристът на „Софийска вода” заяви, че най-честите проблеми, които съществуват, са свързани с разпределението на т.нар. общи нужди, което е в следствие на недобрата база данни, с която разполага дружеството, за живущите в определен вход.
В този смисъл, за да намалим жалбите, за да сме по-коректни спрямо клиентите, на нас ни е нужно съдействието на домоуправителите. От наша страна това, което правим, за да намалим подобни проблеми, е да усъвършенстваме информационните технологии, с които разполагаме, така че те да хващат такива проблемни случаи още в зародиша им и ние превантивно да ги решаваме, коментира Иванов.
По думите му месечно се правят над 10 000 анализа на питейната вода в София. В повечето случаи тези анализи показват, че водата е с добри питейни качества, а това се случва в 78 пункта по цялата мрежа в столицата. Качеството на водопроводната мрежа влияе върху водата, но, слава богу, това не винаги води до някакво влошаване на водата. Също някакво значение оказват и аварийните ремонти, които в много кратък интервал от време могат да влошат качествата на водата, но в никакъв случай не я правят непитейна, каза още Иван Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени