Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дават на "Шеврон" да проучва за шистов газ

Договорът с американската фирма "Шеврон", която ще търси шистов газ в България, ще бъде подписан до дни, потвърди министър Трайчо Трайков. Няколко неправителствени организации, обаче, вече обжалват решението на Министерския съвет да сключи договор с компанията.

Правителството реши компанията "Шеврон" да проучи възможностите за добив на шистов газ в областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Договорът ще бъде подписан до дни, обяви енергийният министър Трайчо Трайков.

Колегите преговарят по последни детайли от договора, въпрос на дни. Те са казали с офертата, с която са спечелили, в нея сумата е заявена като такава кръгла сума, а как ще бъде осчетоводена тя е въпрос за финансистите и счетоводителите. Предстоят конкурси и за нови блокове за проучване в северна България. Рискове знаем че няма при проучването, при добива тогава вече ще има ОВОЗ преди да се пристъпи към добива. Рискове има във всичко, но те не са по-големи отколкото при всичките хиляди сондажи, които досега са осъществявани в България.

Неправителствени природо-защитни организации се обявиха срещу сключването на договора и обжалват решението на министерския съвет. Петко Цветков от българска фондация "Биоразнообразие" призова общините и жителите на районите да се противопоставят на проучването:

Защо казваме с лека ръка, досегашните данни за добив на шистов газ показват, че съществува огромен риск за замърсяване на подземните води, които в нашия случай са основен водоизточник за питейни води за напояване в Добруджа. Колкото й да обжалваме всъщност правителството и фирмата съответно биха продължили с проучванията.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!