Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврозоната обмисля частичен фалит на Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Държавните и правителствени ръководители на страните членки на еврозоната са постигнали споразумение за дълговата криза в Гърция, като резултатът ще бъде намаляване на дълговете, които тя има, но все пак ще остане рискът страната да банкрутира. Това съобщи европейски дипломат пред Франс прес. Лидерите от еврозоната се събират днес в Брюксел за извънредна среща на върха за дълговата криза в Гърция.

Предложен е текст, който ще спечели одобрението на партньорите по буквално всички точки. Някои от решенията могат да бъдат изтълкувани от кредитните агенции като отказ от плащане на задължения, обяснил дипломатът.

Германия и Франция са се договорили, че е възможен частичен фалит на Гърция, който ще позволи участие на частния сектор в разрешаването на гръцката дългова криза, съобщи холандският финансов министър Ян Кеес де Ягер, цитиран от Ройтерс. Според него все още има много варианти за това как банките да помогнат за гръцкия дълг, включително размени на съществуващ дълг под номиналната му стойност за по-дългосрочен дълг.

Беше премахнато изискването за предотвратяване на частичен фалит. Можем да продължим с плана за банките, който все още е таен. Но планът има опциите, които преди малко описах, много опции. Той обаче ще доведе до участие на частния сектор, каза министърът, говорейки пред холандския парламент.

Лидерите от еврозоната не отхвърлят възможността за втори спасителен план за Гърция, но трябва да бъде направено всичко възможно, за да бъде той избегнат, смята председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. При пристигането си за извънредната среща на лидерите от еврозоната в Брюксел Юнкер също подчерта, че еврото "не е в опасност".

По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени