Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от еврозоната се договориха за нов пакет заеми за Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерите на страните от еврозоната одобриха новата спасителна програма за Гърция. На извънредната си среща в Брюксел те обещаха нова сума кредити и облекчаване на условията по заемите, като полза от това се очаква да имат и други държави със затруднения.

С договореностите, постигнати от 17-те лидери, се дават значителни облекчения за страните, които не могат да обслужват сами задълженията си. Гърция, Португалия и Ирландия получават разрочване на падежите до 15 години и намаляване на лихвите от 5,8 до 3,5 процента.

Европейските лидери дадоха да се разбере, че Гърция е специален случай. Френският президент Никола Саркози заяви, че в рамките на три десетилетия частните кредитори ще предоставят на Атина 135 милиарда евро. Привличането на частния сектор стана по настояване на Германия, въпреки съпротивата на Франция и Европейската централна банка, които се опасяваха, че ако пропадне Атина, ще завлече след себе си и западни банки, отбелязва Би Би Си.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че с взетите решения съветът е подобрил възможностите за обслужване на гръцкия дълг и е спрял опасността от "заразяване" на други страни с финансовите проблеми на Атина:

От поредица от национални дългови кризи ситуацията се разрастваше в системно притеснение, застрашаващо стабилността на еврозоната като цяло. Тази заплаха трябваше да бъде овладяна, в противен случай щеше да доведе до сериозна загуба на доверие в общата ни валута и дори можеше да застраши икономическото възстановяване на Европа и света.

Постигнатото споразумение за нова финансова помощ на Гърция ще окаже позитивно въздействие върху цялата световна икономика. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. По думите й, договорените в Брюксел мерки ще окажат значителна поддръжка на растежа и финансовата стабилност в Гърция и в цялата еврозона.

След като бяха обявени решенията на лидерите от еврозоната, премиерът на Гърция Георгиос Папандреу обеща, че страната му ще съкрати държавния си дълг с най-малко 26 милиарда евро до края на 2014 г. Тази сума представлява 12 процента от брутния вътрешен продукт на Гърция. Договореното в Брюксел ще позволи на Гърция да получи достъп до пазарите по-бързо, за да тегли заеми, което в момента й е забранено, обясни Папандреу.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна