Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предпочели тихата дипломация по случая с българските медици в Либия

Снимка: Архив

Четири години след завръщането на българските медици от Либия сайтът "Биволъ" публикува грами до Държавния департамент във Вашингтон, изтекли от Wikileaks.
От тях става ясно, че САЩ предпочитат тихата дипломация, а българската страна смята американците за единствената сила с достатъчно влияние, която да убеди Либия за "трудното политическо решение" да освободи сестрите.

Тогавашният външен министър Ивайло Калфин е казал на американския посланик Байърли през 2006-а, че България три пъти е възпирала Съвета на Европа да излезе с резолюция за медиците, за да окуражи "продуктивна атмосфера за преговори", но такава позиция не може да се поддържа безкрайно.

Ситуацията се променя в началото на 2007 г. след потвърждаването на смъртните присъди на медиците. Българските лидери "изглежда нямат намерение да се върнат към политиката на тихата дипломация, която е широко смятана за провал" - пише Байърли.

До последния момент, преди българите да се качат на самолета на 23 юли, либийците искат нови отстъпки от Брюксел. Посланикът докладва думите на дипломата Марк Пиерини, според когото "може би Емирът на Катар е дал някакви пари, за да бъде сключена крайната сделка".

Приключването на сделката за медиците става ефективно, след като на 2 август България опрощава либийския дълг от над 56 милиона долара.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени