Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чехия тече кампания "Карам – пия безалкохолно пиво"

Продължават засилените проверки за алкохол по чешките пътища в разгара на летните отпуски. През август в контролните проверки на полицаите ще се включат и представителите на чешката пивоварна индустрия. Акцията е част от меморандума, подписан между полицията и чешкия Съюз на пивоварите.

Водачите с отрицателна проба ще получат безплатна безалкохолна бира и други подаръци. Пробите за алкохол в Чехия са задължителни, в случай че ви спре полицейски патрул. В проекта под името "Карам – пия безалкохолно пиво" ще се включат 15 пивовара. Те представляват 84% от чешкия пазар на бира. Ще има график за включването в акцията по безопасност на пътя. Във всяка от тях ще участва само един производител на пиво от даден регион.

Броят на жертвите на катастрофи под влиянието на алкохол в Чехия през последните две години надхвърлят границата от 100 мъртви. Затова чешката полиция приветства всяка смислена инициатива, която ще помогне да бъде преборена негативната тенденция.

За първата половина на тази година полицейските патрули са засекли над 11 400 шофьори, коита са карали след употребата на алкохол. Броят е с 2,4% повече спрямо предходната година, сочи статистиката.

Същевременно растат предпочитанията към употребата на безалкохолна бира в Чехия, сочи проучване на общественото мнение. Повече от половината мъже и 26% от жените- водачи избират безалкохолната, в случай че не бива да консумират стандартна бира. Пивоварите отчитат и подобрения във вкуса.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна