Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният резерв има достатъчно горива, правителството ги пуска на пазара при криза

Държавният резерв ще освободи запаси, след като търговците изчерпат своите, се казва в официално съобщение от агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси."
Снимка: БГНЕС

Продължението на отношенията между държавата и рафинерията ЛУКОЙЛ. Срещата Дянков, Танов, ЛУКОЙЛ не се състоя. Не е ясно и кои са точно високопоставените представители на руската компания - майка, които са в България. Ще има ли разговори в Министерския съвет също не се знае. Но пък премиерът отрече. Каза, че няма да участва в такава среща.

Шефът на Държавния резерв Станимир Пеев реши да отговори на "Хоризонт" писмено за правилата, по които се ползва държавния резерв, вместо да даде интервю в ефир.

Засегнати ли са количествата задължителни запаси от нефт и нефтопродукти от затварянето на складовете на рафинерията ЛУКОЙЛ. От Държавния резерв отговориха, че съгласно Закона за държавните резерви и военновременните запаси, агенцията създава и поддържа държавни резерви  и военновременни запаси от стратегически стоки и материали. Агенцията съхранява запасите от нефт и нефтопродукти в собствени складове, които отговарят на общите задължения и техническите изисквания за безопасност и експлоатация.

Признаци за затрудняване на доставките са налице, когато в рамките на два последователни месеца се получи намаляване с 20 на сто на общото ниво на доставките в страната на нефт и нефтопродукти спрямо същия период на предходната година, пише в  становището на агенцията. При установяване на такива затруднения председателят на агенцията уведомява министъра на икономиката, енергетиката и туризма, който отправя искане до Европейската комисия /ЕК/ за свикване на консултации между държавите - членки на ЕС.

За да се използва държавния резерв, председателят на агенцията трябва да информира министъра на икономиката и енергетиката, МС и ЕК за предприетите мерки за намеса и преодоляване на негативните ефекти от затрудняването на доставките от нефт и нефтопродукти. Според Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, в случай на необходимост, се спазва следната последователност: отпускане на запасите на задължените лица, отпускане на запасите, създадени от агенцията след изчерпване на първоначалното количество. Запасите, създавани и поддържани от задължените лица се продават от тях на едро или на крайни потребители на пазарен принцип. А запасите, създадени и поддържани от агенцията, се реализират чрез лицензираните стокови борси.

Още за схемата на използване на задължителните запаси от нефт и нефтопродукти от Държавния резерв можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени