Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформите в Чехия застрашават хората с ниски доходи

Планираните от правителството реформи и намаляването на социалните привилегии могат да се окажат рискови за чехите с ниски доходи. Това е един от изводите в годишния доклад на международната мрежа Social Watch за 2010 г. Като „трагична” определят авторите ситуацията с обществените поръчки заради корупцията.

Застрашени от бедност са хората с ниски доходи и непълните семейства с деца. Правителствените реформи в образованието, здравеопазването и пенсионната система представлява не само икономии, но и бъдеща приватизация на обществените служби. Това е само по себе си и най-голямата опасност за социалния мир в страната. Неравенството в обществото през 2010 се е засилило. Засегнати от орязването на средствата са и харата от средната класа.

Доклъдът на мрежата Social Watch е очаквано критичен и по отношение на броя на жените във високите етажи на политиката. През 2010 в чешкото правителство няма нито една жена министър. Наскоро обаче беше назначена за вицепремиер Каролина Пеаке с ресор законодателство и борба с корупцията. Тенденцията от политиката важи и за съдебната система, сочат анализите в доклада на Social Watch.

По публикацията работи: Евгения Йотова – кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна