Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция предприе спешни мерки за изход от кризата в армията

Среща между турския президент Абдуллах Гюл и генерал Недждет Йозел
Снимка: Архив

Турското правителството предприе спешни мерки за изход от възникналата криза след оставките на началника на въоръжените сили и тримата силови генерали – на военноморските, военновъздушните и сухопътните сили от Генералния щаб на турската армия.

Началникът на жандармерията генерал Недждет Йозел бе назначен за нов командващ на сухопътните сили, което му отваря пътя към мястото на бившия главнокомандващ генерал Ъшък Кошанер. Генерал  Йозел беше извикан за среща с премиера Ердоган след колективните оставки на висшите военни в Турция, подадени 48 часа преди критичното годишно заседание на Висшия военен съвет. След срещата шефът на жандармерията беше светкавично назначен за командващ на сухопътните сили от президента Абдуллах Гюл.

В понеделник трябва да се състои срещата на Висшия военен съвет във връзка с повишенията в чин на мястото на "отсъстващите армейци". В турския държавен вестник бе огласено пенсионирането на четирима генерали, известни със своята особена чувствителност към светските устои на режима. В прощалното си писмо с мотивите за оставката, генерал Кошанер публично се обяви срещу „неприемливото спрямо международните правни норми дългосрочно задържане под стража в затвора с обвинения за предполагаем заговор за преврат на общо 250 генерали, адмирали, полковници, офицери, от които 77 действащи, а останалите в резерва и от запаса.”

Голямата опозиционна сила на Народорепубликанската партия обвини директно управляващите в „дестабилизиране на държавните институции и подчиняването им на изпълнителната власт”.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени