Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайков: В следващите часове „Лукойл Нефтохим” трябва да освободи количествата горива

Снимка: БГНЕС

Разпореждането от резерва за освобождаването на горивата беше получено от „Лукойл Нефтохим” още вчера. Едва тази сутрин директорът производство го е приел и вече има ангажимент в следващите часове да освободи количествата и да ги продаде след борсата. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването „Неделя 150”. В случая имаме наистина важен тест- в правова държава ли живеем и в държава с пазарна икономика ли живеем. Ние смятахме, че отдавна имаме отговори на тези въпроси. От друга страна ще придобием представа тази компания дали има господстващо, или монополно на пазара- нещо, което те винаги са отричали. Ние имаме ангажимент и към потребителя, така че да не настъпват проблеми с доставките или да има спекулации с парите. Очаквам и хората и гражданите да подкрепят държавата, коментира министърът. Трайков подкрепи работниците в комбината: Работниците в завода имат своето право на труд и това право трябва да искат от работодателите си. Аз в тази ситуация съм също толкова неприятно впечатлен както и работниците в „Лукойл Нефтохим”.

Министърът обясни, че на практика проблем с автомобилните горива не съществува и в момента усилията са насочени към доставките на керосин. Искам да обърна внимание, че основния проблем да се справи със ситуацията има ,,Лукойл Авиейшън”, която е фирма, чийто лиценз не е отнеман, така че те имат ангажимент да доставят горива независимо от къде ги купуват. Горива на пазара има. Ние се намесваме с количества от държавния резерв като знак на добра воля, за да бъде дадено време, за да се реагира на този шок с прекъсването на доставките от „Лукойл Нефтохим”, допълни енергийният министър.

Утре изтича срокът на „Атомстройекспорт" да изтегли иска си срещу НЕК от арбитражния съд в Париж. Според мен те разбраха, че няма смисъл да пълним джобовете на юридически услуги. В следващите дни очакваме отговор дали ще продължават да настояват на това или ще се опитат да направят нещо по-разумно, коментира министър Трайков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени