Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на САЩ ще гласува споразумението за тавана на дълга

Снимка: ЕПА / БГНЕС

САЩ се подготвят за решаващия вот по споразумението за повишаване на тавана на държавния дълг, което ще позволи на страната на избегне ситуация на неплатежоспособност от 2 август. Компромисът беше постигнат в последния възможен момент между лидерите на демократите и републиканците в Конгреса и се очаква да бъде гласуван по-късно днес.

Съгласно предложението таванът на американския дълг ще бъде увеличен с 2,4 трилиона долара спрямо настоящите 14,3 трилиона долара. Предвижда се обаче и поетапно съкращаване на бюджетните разходи на обща стойност 2,5 трилиона долара за следващите 10 години. Това включва и намаляване на разходите за отбрана с 350 милиарда долара.

Според президента Барак Обама споразумението не е перфектно, но ще сложи край на разходната криза в САЩ:

Този компромис осигурява сериозно намаление на нашия дефицит и насърчава всички страни да търсят балансиран бюджетен план до края на годината. Най-важното: той ще ни позволи да избегнем неплатежоспособност и ще сложи край на кризата, в която Вашингтон постави останалата част от страната. Компромисът гарантира, че няма да изпаднем в същото положение след шест, осем или дванайсет месеца и ще разсее несигурността, която тегне върху нашата икономика.

Очаква се одобряването на компромиса да срещне трудности. Поддръжниците на консервативното движение "Чаено парти" вероятно няма да го подкрепят, защото не включва достатъчно съкращения в разходите. Mного демократи пък са ядосани, защото не предвижда увеличение на данъците.

Дори при успех на споразумението, САЩ може да не успее да избегне намаляване на своя кредитен рейтинг, но поне най-голямата икономика в света ще си спести унижението да не може да покрие сметките си във вторник, коментира Би Би Си.

По публикацията работи: Би Би Си/Ройтерс / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени