Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът направи първа копка на автомагистрала „Марица”

Снимка: БГНЕС

Първа копка на отсечката от автомагистрала "Марица", между старозагорското село Оризово и Димитровград, беше направена в присъствието на премиера Бойко Борисов, министър Росен Плевнелиев и посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо. Срокът за завършването на отсечката от 31,4 километра, е 25 месеца, а финансирането се осигурява от Оперативната програма "Транспорт":

Министър Росен Плевнелиев посочи, че правителството на ГЕРБ е обещало да завърши в мандата си три магистрали, а вече работи по шест. И това се случва "защото този кабинет не разпределя баници, а има приоритети".

Днес ние стартираме последната липсваща отсечка от магистрала "Марица". Декември 2000 година тук тогавашният министър-председател Иван Костов прави първа копка. В нищото. Магистралата е символична. 31 години в строеж, 31 км-по км на година".

Според премиера Бойко Борисов проектът за ЛОТ 1 на автомагистрала "Марица" се случва, защото има благословията на владиката и "има осигурено финансиране и ясен прозрачен конкурс. Само вчера и днеска 200 милиона лева отиват в строителство на пътища".

Изпълнението на ЛОТ 1 от магистрала „Марица” ще бъде реализирано от италианско дружество. Посланикът на Италия Н.Пр.Стефано Беницо се обърна към присъстващите на церемонията като заяви, че това, което градим ние днес, италианците са правили преди 2000 години. 

Автомагистрала „Марица” е част от европейския коридор номер 4 и от Трансевропейската магистрала „Север-Юг”. Финансирането на отсечката е в размер на 133 милиона лева и е осигурено от Оперативната програма „Транспорт” на ЕС.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени