Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече чужденци търсят работа в Турция

Турция,с нейната просперираща икономика в последно време се превърна в притегателна страна за много чужденци. Поради икономическата криза в Европа и в САЩ все повече граждани от тези държави идват в Турция, за да работят.
По данни на бюрото за трудова заетост, към момента в Турция работят 120 524 чуждестранни граждани. Само за една година броят им се е увеличил с 15 на сто.
По думите на специалиста Окан Тютюнджю, в последно време има наплив в молбите на чужденците, които идват в Турция с надеждата да намерят подходяща работа и да се устроят икономически:
Този процес започна през 2009 година, когато избухна икономическата криза и продължава. Докато светът се бори с икономическата криза,Турция се превърна в страна, която предоставя възможности за работа особено на младите хора.

Българските граждани съставляват 28 процента от числото на всички работещи в Турция чужденци и са на първо място по този показател. Следват ги гражданите на Германия, Азербайджан, Франция, Сащ и Русия. Най-много чужденци са заети в търговията,обслужващата сфера,финансите,образованието. 


Икономическата криза, която разтърсва Гърция и арабската пролет насочи гражданите на тези държави за работа главно в средиземноморския регион на Турция. Около 6 на сто от заетите в туристическия сектор в региона са чужденци, следват зааетите в строителния сектор.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени