Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките таксиметрови шофьори прекратяват стачката

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцките таксиметрови шофьори прекратяват стачката. Те постигнаха споразумение с правителството за временно отлагане на либерализирането сектора. Няма да се издават нови лицензи за таксиметрови услуги преди да бъдат преразглеждани условията за това. На места в страната все още има протести, но без да се пречи на движението.

След 3 седмици стачка и блокиране на достъпа до пристанища и летища, таксиметровите шофьори се принудиха да прекратят протестите. Правителството не прие искането им да се запази ограничението за издаване на линези. Временно споразумение беше постигнато с областните управители, които поеха ангажимент да не прилагат наредбата за либерализация на достъпа до лицензи, докато не приключат преговорите между правителството и синдикатите.

По време на стачката шофьорите очакваха да окажат натиск чрез недоволството на гражданите и туристите. Туристическите агенции и хотелите обаче осигуриха собствен превоз до летищата, а гражданите ползваха градския транспорт. Круизните компании започнаха да променят програмата си в търсене на свободно от стачки пристанище. От съюза на гръцките туристически фирми поискаха намеса на прокуратурата.

Голяма част от стачкуващите започнаха сами да се оттеглят от протестите след като три седмици в разгара на туристическия сезон останаха без приходи. Очаква се синдикатът да обяви края на стачката.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!