Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамис Кадафи не бил убит

Говорител на либийското правителство опроверга информацията, че влиятелният син на Муамар Кадафи, бригаден генерал Хамис Кадафи, командир на едни от най-лоялните и най-добре въоръжени части, е убит при въздушен удар на НАТО. "Това не е вярно. Те изфабрикуваха тази новина за Хамис Кадафи в Злитан, за да оправдаят убийствата си", каза Муса Ибрахим. Според него това е мръсен номер, с който НАТО иска да прикрие извършено от алианса убийство на цивилно семейство в Злитан.

Жена и двамата й сина от семейство Марабит в Злитан бяха убити, вероятно при въздушен удар, рано вчера в дома им на запад от града. Чужди журналисти бяха закарани в Злитан от либийските власти, за да заснемат разрушената къща и телата на убитите. Правителството на Кадафи редовно съобщава за смъртни случаи от удари на НАТО и нарича жертвите мъченици, но за първи път от седмици съобщава подробности за самоличността на убитите. Освен това за първи път режимът дава на журналисти възможност да видят отблизо и да отразят жертви на въздушните удари.

Говорител на бунтовниците каза по-рано днес, че при въздушен удар на НАТО са убити 32 лоялни на Кадафи хора в Злитан, сред които и синът му Хамис. НАТО не потвърди смъртта на Хамис Кадафи. Алиансът съобщи вчера, че е поразил командно-контролен център в района на Злитан.

Агенцията припомня, че не за първи път се съобщава, че Хамис е починал. Арабски медии съобщиха през март, че той бил умрял при самоубийствена атака на либийски военен пилот, който разбил самолета си в база, в която се намирал Хамис. И тогава Триполи опроверга тези съобщения.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени