Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за закрила на детето с акцент върху правата

Валентина Симеонова
Снимка: БГНЕС
С промените в Закона за закрила на детето се цели да се постави акцент върху правата на детето, каза пред "Хоризонт" заместник социалният министър Валентина Симеонова:

Новото в закона е наистина това, че ние ще се опитаме да формулираме отговорностите на всички институции, които имат отношение към изпълнението и създаването на среда за изпълнение на правата на детето. Тука вече дефинираме ключови конкретни роли на образователните институции, на училищната мрежа, на услугите, което е много важно. Адресати на услугите са кметовете, т.е. кметовете възлагат и правят общинските стратегии за социалните услуги в подкрепа на семействата. И забележете, тука говорим не само за семействата в риск, а всички семейства, които се нуждаят от подкрепа.

Симеонова изрази надежда, че до края на септември законопроектът ще бъде разгледан в Министерския съвет и ще бъде внесен в парламента. Тя обясни, че в него се предвижда забрана на настаняване на деца до 2-годишна възраст в специализирани институции:

Това е различно от изоставянето на деца. Навсякъде по света има изоставяне на деца. Няма как със закон това да се забрани. Но можем да забраним настаняването на деца в специализирани институции до 2-годишна възраст защото всички изследвания на специалисти показват, че наистина е изключително пагубно и отразяващо се върху по-нататъшното развитие на детето е престоят му в специализирана институция в тази крехка кърмаческа и детска възраст. За да осъществим тази мярка, ние предвиждаме през следващата година да създадем една изключително сериозна и стабилна мрежа от приемни семейства за бебета.

По отношение на случаите с домовете за деца в Асеновград и Русе, Валентина Симеонова каза, че се мисли за създаване на неформална среда, която да предразположи децата да споделят проблемите си, защото това няма как да стане при официална проверка.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени