Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов забрани даренията в МВР

Снимка: Архив

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подписа заповед, която забранява сключването на договори за дарения в МВР. От ведомството съобщават, че заповедта влиза в сила от 1 септември, а контролът ще се осъществява от заместник-министър Димитър Димитров.

Дарения на МВР ще могат да правят общини, държавни структури, които имат функции във връзка с властта, както и изцяло държавни предприятия или търговски дружества. Донори могат да са и международни организации, органи на ЕС.

Договорите за допустимите дарения, ще се оповестяват публично, но само ако в тях няма класифицирана информация. Публичният регистър на договорите ще заработи на 1 октомври, като в него ще има информация за донори от началото на годината.

Националният полицейски синдикат „България” и Синдикатът на служителите на МВР подкрепиха радикалните мерки.

Емил Рашев от Национален полицейски синдикат „България” е категоричен, че МВР трябва да се издържа за сметка на държавния бюджет. В днешните условия обаче това е доста трудно, а много от управленията в страната са разчитали на спонсори за бензин и консумативи.

Друг е въпросът, че подобна практика винаги поражда определени съмнения относно намеренията на дарителите. Примерно в сектор "Сигурност" защо няма дарения за Министерство на отбраната. Примерно частни фирми да купуват акумулаторни батерии за подводници или пък съответно гориво за танкове, керосин за самолети. Правилна и принципна е позицията на министъра на вътрешните работи да ограничи тези дарения. Ще има възможност и в бъдеще да се правят дарения, но тя ще бъде само от държавни предприятия.

От синдиката предупредиха, че за 2012 година в бюджета на МВР трябва да бъдат предвидени повече средства за гориво. Според Рашев единият вариант е да се увеличи бюджетът, а другият - да се направи реформа в министерството, която да ограничи разходите. Иван Павлов от Синдиката на служителите на МВР също одобрява мерките на министъра:

Категорично това отдавна трябваше да стане. Никой не е предприемал на ниво ръководство на МВР подобна мярка и то така публично декларирана. Би било добре да се пресекат всички възможности за поставените в някаква извън служебна зависимост по отношение на трети лица. Мярката смятаме, че е добра.

Повечето от даренията на частни фирми са отивали предимно за гориво, допълват от синдиката. Оттам са категорични, че трябва да се търсят варианти за финансови компенсации. Всички количества гориво, които са идвали от спонсори, трябва да бъдат компенсирани от средства от бюджета, смята още Павлов.

До мярката се стигна след излязлата информация, че сред дарителите на МВР има фирми, чиито собственици са разследвани. Вътрешното министерство е получило от частни дарители близо 250 000 лв. за първото полугодие на 2011 г. В сравнение с 2010 г. даренията за ведомството са намалели с 40%.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна