Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече плодове и зеленчуци в детските градини

Снимка: БГНЕС

С повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да се хранят децата в детските градини. Това се предвижда в Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, обнародвана днес в Държавен вестник. Основната цел на новите изисквания е да се намалят рисковите фактори за възникването на заболявания като диабет и затлъстяване. Правилата важат за всички детски градини, лагери и домовете за деца. Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от регионалните здравни инспекции.

За да бъде здравословно храненето на децата, те трябва да ядат по пет пъти на ден, се предвижда в наредбата. Освен това в менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни, картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти и месото. Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки или жито. Задължително е децата до пет години да ядат на ден поне по триста грама зеленчуци и плодове, а до седем години по 350 грама. Всеки ден в менюто на децата трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 грама сирене. Месото трябва да е без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето без кожа. За да не прекаляват със солта, децата няма да имат право да си слагат допълнително сол, докато се хранят.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени