Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Румъния сезират УЕФА за изказване на Димитър Борисов

Снимка: БГНЕС

Румънският съвет за борба срещу дискриминацията /КНКД/ сезира президента на УЕФА Мишел Платини по повод на "расистките" изказвания на президента на българския футболен клуб ЦСКА /София/ срещу румънските играчи на Стяуа.

"Националният съвет за борба с дискриминацията прие с безпокойство расистките изказвания на президента на ЦСКА /София/ Димитър Борисов по повод етническия произход на някои играчи от Стяуа" след мача между двата отбора на 18 август, написа президентът на КНКД Чаба Асталош в писмо, адресирано до Мишел Платини.

Съветът за борба с дискриминацията подчертава, че думите "боклук" и "мургавелки" са били използвани от президента на българския клуб за "ромските играчи от Стяуа" .

Според КНДК, президентът на ЦСКА е казал: "Румънците имат за звезди две мургавелки. Аз бих ги взел на работа в моето предприятие за събиране на буклук. Те ще се адаптират отлично".

" Ние оценяваме усилията на УЕФА в борбата срещу расизма, но ние смятаме, че трябва да бъдат направени усилия, за да се елиминира този тип поведение", пише Асталош.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна