Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 180 000 фирми в Гърция са пред фалит

Снимка: БГНЕС

Около 180 000 фирми в Гърция са на прага на фалита заради кризата, спорид проучване на Съюза на занаятчиите и търговските предприятия в Гърция. Броят на хората, които ще останат без работа до края на тази година не може да се предвиди точно, но още от септември се очаква ескалация на безработицата. Малките и средни фирми отбелязват намаление на оборота от 30%, а при повечето има и спад на клиентите с над 50% в сравнение с периода преди икономическата криза, отчитат от съюза. Очаква се ликвидация на поне 100 000 фирми до края на 2011 г.

Най-тежко е положението в сферата на общественото хранене и услугите. Въпреки това от първи септември влиза в сила наредбата за увеличение на ДДС от 13 % на 23 % върху ресторантските услуги.

Безработицата в страната е увеличила и броя на бездомниците, алармират неправителствени организации. Само за година хората без дом са нараснали над 20 000. Повечето са гърци, останали без работа и средства. Някои общини осигуряват временен подслон и помощи, но липсва цялостна стратегия, смятат социални работници и предупреждават за ескалация на престъпността.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна