Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски тираджии се оплакват от неправомерни глоби в България

Снимка: БГНЕС

В международна анкета, направена от генералната дирекция за митници и охрана в Одрин, турските шофьори на тирове посочват, че най-много са ощетени от таксите, които плащат при преминаване през България. На второ място посочват прекалено дългото чакане на границите с България, предизвикани от бавната обработка на товарите на българските митници.

Анкетата се отнася за периода 3-13 май т.г., съдържа три страници с въпроси на турски, английски и български език, анкетирани са 920 тираджии от 14 страни.
Най-голям е броят на участвалите турски тираджии, пътуващи през турско-българските гранични пунктове Капъкуле, Лесово - Хамзабейли и турско-гръцкия Ипсала, следват тираджиите от България и Гърция.

Според 60 процента от турските тираджии някои институции в България искали незаконни такси, рушвет, с подобно нещо се сблъсквали в Унгария и в Гърция.
Но в България и в Гърция проблеми създавала бавната работа на персонала на границите, поради което се натрупвали дълги опашки, а в България специално контролната техника била недостатъчна.

По отношение на инфраструктурата на турските гранични пунктове турските тираджии поставят на първо място Ипсала, а след това Капъкуле и Хамзабейли. Главните препоръки на тираджиите са в посока на намаляване на митническите документи, увеличаване на персонала по границите, модернизация на техниката.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна