Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Не се налага актуализация на бюджета

Снимка: БГНЕС

Актуализация, която да променя параметри на бюджета, не се налага, заяви в "Преди всички" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. Евентуални допълнителни разходи за проекта "Водно огледало" в Кърджали няма да предизвикат истинска промяна на бюджетното салдо. Така  Стоянова коментира намеренията на премиера Бойко Борисов да поиска от парламента одобрение за допълнителни 25 милиона разходи.

Към 31 юли данните по приходната и разходната част не дават каквито и да било основания да се смята, че ще се наложи каквато и да било актуализация. Това може да стане, ако има срив в приходите. Засега основното неизпълнение са 300 милиона от осигуровки. Смятам обаче, че има резерви повече от 300 млн, за да се поеме това от намаление на разходи, каза Менда Стоянова.

Засега икономическият растеж е по-нисък от очаквания, така че разходите строго трябва да се съобразяват с приходите. Икономическата криза беше тежка, България беше от страните, които не намалиха пенсии и заплати на чиновниците.

Да, пенсиите са ниски, но за да се плащат, всички ние трябва да работим повече, за да се генерират приходи. 7 милиарда са разходите за пенсии, половината - от осигуровки, половината - от данъци. Парите от данъци, които даваме за пенсии, бихме могли да насочим в друга сфера, каза още Менда Стоянова.

Цялото интервю с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени