Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът ще направи първа копка на пътя за Гърция през прохода Маказа

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и министрите Росен Плевнелиев и Ивайло Московски ще присъстват на началото на строителството на втория етап от пътя за Гърция през прохода Маказа. Трасето е с дължина близо 30 км. и ще свърже Кърджали със село Подкова, откъдето ще се включи към вече построеното шосе за границата.
Вторият етап от пътя реално ще започва край разклона на спирка Джебел. Трасето ще минава по коритото на р. Върбица и ще я пресича с мостове на няколко места. Ще бъдат изградени водостоци и общо 6 моста.

Освен строителството на изцяло новия път ще бъде направена и рехабилитация на близо 8 км. съществуваща настилка от Кърджали до спирка Джебел. В тази отсечка ще се изградят надлез, два подлеза, 7 кръстовища, електропроводни линии. Ще бъде извършена и реконструкция на моста над р. Арда. Пътят трябва да бъде построен за 25 месеца. Проектът е ключов по Оперативна програма "Транспорт", като 80 % от предвидените близо 32 млн. лв. са осигурени от кохезионния фонд на Евросъюза. След повече от месец се очаква и откриване на новия граничен пункт в Гърция на прохода Маказа. Работната дата за това е 15 октомври

По публикацията работи: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна