Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критериите за технически паспорти на сградите трябва да са готови до края на октомври

Снимка: БГНЕС

Критериите, по които ще бъдат изработени технически паспорти на сградите, трябва да бъдат готови до края на октомври. Това каза пред "Хоризонт" Емил Тодоров от Българската асоциация на архитектите и инженерите-консултанти. Технически паспорт трябва да получи всяка сграда, която има повече от 5 етажа. По думите на Тодоров основният проблем е, че хората трябва да платят за паспортите:

Цените варират в зависимост от това: сградата кога е построена, има ли документация, може ли да се намери документация, необходимо ли е да се направи архитектурно-конструктивно заснемане. Зависи доколко тя е голяма. Примерно до една квадратура цените са в определен диапазон. Да речем, може да се приеме, че едно архитектурно заснемане може да се направи в порядъка, ако сградата е примерно до 1000 кв. метра, някъде за около 2 лева на кв. м. За по-големи квадратури, да речем от 1000 до 5000, тази цена може да спадне до 1,5 лв. на квадратен метър. Обследването също варира в порядъка между 4 и 6 лева.

Директорът на Дирекция "Технически правила и норми" в строителното министерство Виолета Ангелиева припомни пред "Хоризонт" сроковете за изготвяне на паспортите:

Тази година изтича например срокът за изготвяне на техническите паспорти за сградите, които са държавна и общинска собственост. До края на 2012-а фактически изтича и срокът за третата категория. Това са сградите по-големи от 5-6 етажа.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна