Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Байков остава в ареста

Снимка: Архив

Последно обновяване: 14:20 часа

Соченият за важна фигура в софийския наркопазар Христо Байков остава в ареста. Това е окончателното решение на Софийския градски съд.

Христо Байков е в ареста не за наркотици, а затова, че е заплашвал в цел да му бъдат дадени 25 хил. лв. от архитект Иван Колев. Повече от час съдът се аргументира защо той трябва да остане там. Историята започва около ремонт в дома на приятелката на Байков, от който той е недоволен и решава да си вземе парите, дадени за капаро. Съдът видя в извършеното от Байков нещо повече от грубо поведение към Колев. Той смята, че трябва да се мисли за преквалификация на престъплението, по което той е обвиняем, а именно изнудване със заплахи за убийство на повече от 2 лица. Ключова реплика, която прозвуча в съдебната зала, е изказване на Христо Байков към Колев, че ще замине за Унгария да се напие, а през това време ще намери човек, който да го убие. Цитати от показанията на свидетелите, които описваха как са били малтретирани и заплашвани от Байков хората на Иван Колев, прозвучаха в съдебната зала. Всички те станаха повод съдия Георги Ушев да заключи, че Христо Байков е с висока степен на обществена опасност и че той е извършил действия, които със своята бруталност и нецивилизован начин са унижили човешкото достойнство на Иван Колев. Според съдия Ушев всичко това е недопустимо да се случва в държава-членка на ЕС.

Адвокатът на Байков - Стефан Анев, направи връзка между обвинението в изнудване и публикациите за водещата роля на клиента му в столичното наркоразпространение:

Направиха го в пресата Байков един екшън герой. Не е имало вероятно съвсем правомерно отношение към Колев и резултатът е на лице. Има съвпадение на публикациите с подадената жалба.

Решението не подлежи на обжалване.

Съдът препоръча по-тежко обвинение за сочения за наркобос Байков

 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна