Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се сдоби с нова ТЕЦ за 100 млн. лева

Снимка: БГНЕС
В пловдивската топлофикация официално беше открито най-модерното съоръжение за комбинирано производство на парно и ток. Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на федералната провинция Долна Австрия Ервин Прьол запалиха символично газовата турбина на новата когенерация. Тя е изградена за една година и в нея са инвестирани 100 милиона лева.

Като изтъкна отличните отношения на страната ни с Австрия и изброи някои от значимите проекти, осъществявани от австрийски компании у нас, премиерът Бойко Борисов призова и други кметове в страната да видят направеното в Пловдив и да въведат когенерацията в местните топлофикации:

И пак ще се върна за славното ни минало. Това, което виждате тук е построено за една година и дава 100 мегавата, 50 електрическа и 50 топлинна, за 50 млн.евро. Цанков камък на Станишев и Доган струва 500 млн.евро за 80 мегавата.

В приветствието си министър-председателят на провинция Долна Австрия Ервин Прьол отбеляза, че подобни проекти показват реалното сътрудничество между правителства и компании в рамките на ЕС. Преди символичното запалване на новото съоръжение Бойко Борисов и Ервин Прьол станаха кръстници на двете турбини, като българският премиер нарече газовата "Марица", заради реката преминаваща и през Пловдив, а Ервин Прьол назова парната "Сиси" на популярното име на австрийската императрица Елизабет.
По публикацията работи: Кремена Данева – кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна