Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Япраков: Синдикатите се примириха с продажбата на "Булгартабак"

Снимка: БГНЕС
Това е скандална сделка за "Булгартабак". Това заяви бившият председател на Надзорния съвет на "Булгартабак" Ана Янева в предаването "Неделя 150".
Със сигурност нямаше да сключа тази сделка, но вие добре знаете, че решението за приватизация на "Булгартабак" се взима от Агенцията за приватизация. За мен това е скандална сделка от самото начало. Тя е в резултат на политическото решение на ГЕРБ,каза Янева.

Янева заяви, че не знае кой е купувачът, но няма съмнение, че той е български.
На практика не се допусна стратегически инвеститор да участва в процедурата. Нали не очакваме друга цена, след като направиха всичко възможно да имаме само един участник. Другите участници предварително не отговаряха на условията и затова практически бяха отстранени от участието по сделката. Проблемът не е в изкупуването на тютюна, а в цената, в националните доплащания, заяви още Янева. 

Синдикатите се примириха с продажбата на "Булгартабак", стана ясно от думите на Христо Япраков от КТ "Подкрепа". Те са най-притеснени от неизвестността кой е истинският купувач на предприятието. Уверенията на правителството, че социалните ангажименти ще бъдат спазени, не са достатъчни, беше категоричен Япраков:

Шефът на агенцията по приватизации, шефката на надзорния съвет говореха за социални ангажименти, а в крайна сметка никой от нас не е видял черно на бяло някакви подписани социални ангажименти, поети от Агенцията, разписани и дали този собственик, който ще дойде има достатъчно гаранции в тия клаузи да ги изпълнява, да задържи хората, да задържи работните места.

Според Япраков дори ангажиментите, които са оповестени, са недостатъчни и няма никакви гаранции, че новият собственик ще запази фонда работна заплата на нивото от 2010 година:

Неустойката, ако той не изпълни това като условие, е 200 хиляди евро годишно. Той може да ги плати три пъти и пак да не го изпълни и ще му останат някакви милиони за горница даже.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени