Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси отново тръгнаха надолу

Снимка: ЕПА / БГНЕС
След "черния понеделник" на европейските борси и особено на Франкфурската, днес движението надолу продължава. Причината е задълбочаващата се криза в еврозоната.

От срутването на курсовете на акциите във Франкфурт, особено пострадаха големите германски банки "Дойче банк" и "Комерс банк", което е пряка последица от нестабилността на банковия сектор в Европа в резултат от кризата в еврозоната.

Днес финансовият министър Волфганг Шойбле приема своите колеги от Финландия и Холандия - две страни, които имат резерви към пакета спасителни мерки за Гърция и настояват финансовата помощ за Атина да бъде обвързана, освен с по-голяма финансова дисциплина от страна на Гърция и даване на допълнителни гаранции, евентуално чрез залагане на гръцкия златен резерв, че отпуснатите кредити ще бъдат върнати.

Пакетът "Спасителни мерки" за преодоляване на дълговата криза в еврозоната е и причина за сериозни разногласия в средите на управляващата коалиция в Германия. Все повече депутати от парламентарните й фракции заявяват, че няма да го подкрепят по време на гласуването в Бундестага по-късно този месец, което поражда допълнителна нестабилност и застрашава бъдещето на самото управление на канцлера Ангела Меркел.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени