Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна последната проверка на "Северен поток"

Снимка: Архив

От днес започва пълненето на "Северен поток" с технически газ. Това ще бъде последната проверка на магистралния газопровод преди неговото пускане в експлоатация в края на октомври.

Година и половина след началото на строителството на "Северен поток", една от двете тръби ще бъде за първи път запълнена с природен газ. Газопроводът, който минава по дъното на Балтийско море, сега е под налягане, като в него има азот. Преди да започнат редовните доставки, тръбата трябва да премине серия изпитания със синьо гориво.

"Северен поток" е дълъг 1224 км и ще транспортира руски природен газ до Германия, заобикаляйки проблемните транзитни страни като Украйна и Беларус.

Междувременно продължава прокарването на втората тръба, като вече са готови 650 км. от нея. Когато и тя влезе в експлоатация, Русия ще може да доставя на потребителите в ЕС 55 милиарда куб. метра газ годишно.

Другият транзитен газопровод "Южен поток" засега се сблъсква с отказа на Турция да даде разрешение тръбата да премине през нейната икономическа зона в Черно море. Въпреки това, шефът на "Газпром" заяви в понеделник, че работата по проекта върви по график.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени