Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Марков: Съединението е звезден миг в българската история

Снимка: БГНЕС

Съединението е звезден миг в българската история, с който трябва да се гордеем, заяви в предаването "Преди всички" историкът проф. Георги Марков.

Ние трябва да се гордеем, защото тогавашните ни предци са се изправяли пред европейските сили, съставяли и подписали Берлинския договор, разпокъсал Санстефанска България на 5 части, и са извикали „Да живее Съединението” от двете части на Балкана.

Според историкът на българите е нужна дългосрочна национална цел, надхвърляща отделните управленски мандати.

Един голям недостатък, да не кажа порок, на българските политици е, че те си въобразяват, че историята започва с тях и ще свърши с тях. Те трябва да се съизмерват със своите предшественици. Трябва да има приемственост в историята, а не тези прекъсвания и това скокообразно развитие. Имаше един голям въпрос доскоро – това беше Европейският съюз, но той не можеше да се превърне в национален идеал, както предлагаха някои политически партии. Ние вече сме в ЕС, вече трябва да има някаква друга национална цел, която да се постави пред нас българите. Както някога е имало един Санстефански национален идеал за обединението на всички българи под обща държавна стряха, сега трябва да има една дългосрочна национална цел, а не от мандат на мандат.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени