Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Технически проблем или човешка грешка са основните версии за катастрофата в Ярославл

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Отказ на един от двигателите и непрофесионални действия на пилотите се разглеждат като приоритетни версии за катастрофата на руския самолет Як-42 в Ярославл. Според източник от разследването до момента остава неясно защо екипажът до последния момент се е опитвал да издигне машината, въпреки възникналите проблеми. Намерена е и една от черните кутии на самолета.

Специлистите от руското министерство на извънредните ситуации приключиха спасителната операция на мястото на падане на машината, а летището в Ярославл остава затворено за пътнически самолети. Двамата оцелели от катастрофата ще бъдат изпратени за лечение в Москва.

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че разследването на авиокатастрофата в Ярославл трябва да бъде открито. Той поиска драстично намаляване на броя на действащите авиокомпании в Русия.

Вече наредих на следствения комитет провеждане на щателно разследване на всички обстоятелства. С това ще се заеме специално създадената комисия. Всичките й заключения трябва да бъдат публични и открити, защото това е сериозна трагедия и сериозен полетен инцидент с резонанс. Резултатите от разследването трябва да ми бъдат докладвани лично и ще бъдат контролирани от мен.

Президентът препоръча на министерството на транспорта и съответните ведомства да обърнат серизоно внимание ня нивото на подготовката на полетния състав на гражданските самолети.

От своя страба руският транспортен министър Игор Левитин съобщи, че в следващите три дни ще бъдат направени извънпланови проверки на всички авикомпании, които изпозват самолети Як-42. По негови данни към момента 16 компании експлоатират общо 57 такива машини.

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна