Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и България ще работят заедно за мира в Югоизточна Европа

Снимка: БГНЕС

Обновена 16:33 ч.

Министърът на външните работи Николай Младенов разговаря в Анкара със своя турски колега Ахмед Давутоглу.

Турция и България ще работят заедно за запазването на мира и благоденствието в района на Югоизточна Европа – такава е общата воля, за която се договориха да работят заедно двамата външни министри, стана ясно от съвместната пресконференция на двамата министри в Анкара. Това послание извеждат днес повечето централните медии в южната ни съседка и подчертават, че „Ахмет Давутоглу и Николай Младенов са разговаряли като двама добри съседи”, цитирайки думите на домакина.

Основната цел на работната среща бе подготовката на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище - съвместно заседание на правителствата на България и Турция. Давуотоглу съобщи, че първата среща ще се състои в средата на ноември, без да уточни в коя от двете страни ще бъде проведена.

Николай Младенов и турският му колега са разисквали и новата визия на двустранните отношения за засилващата се роля на Турция и България в предстоящия дневен ред на Балканите и Черноморския район в интерес и на ЕС. Близкоизточните въпроси и „Арабската пролет” също са сред покриващите се приоритети.

Българският външен министър отново изрази подкрепата на България за членството на Турция в ЕС, а Ахмет Давутоглу изрази надежда, че страната ни ще съдейства за облечаването на визовия режим за турските граждани след приемането ни в Шенген. Според него „България е основният коридор на турско-европейските отношения за Анкара”.

Младенов определи Турция като „добър съсед и партньор в региона” и изрази задоволство от решението на турското правителство да върне отчуждените имоти обратно на религиозните малцинства, сред които е и българската общност, и призова това да стане възможно най-скоро.

По-късно днес на българския външен министър предстои среща и с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Пред "Хоризонт" министър Младенов коментира и решението радара от бъдещата противоракетна отбрана на НАТО да бъде разположен в Турция, а не в България. Според Младенов, това решение е техническо, а не политическо:

В крайна сметка ние сме съюзници в НАТО и това, което е важно за България не е всеки да има парче от тортата, ако мога така да се изразя. Така да бъде направена системата, че реално да отговаря на нашите изисквания, на нашите нужди; да осигурява еднакво ниво на защита на всички граждани, на всички страни-членки на НАТО.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна