Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Ще бъда прагматичен президент, нямам страхове, имам планове

Снимка: БГНЕС

Трябва да се прави нов тип политика в България - да не лъжем, да не крадем, да не харчим парите на държавата, а да гледаме на тях като на инвестиция - така кандидатът за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев отговори в "Преди всички" на въпрос как е променил мнението си от началото на годината, че от него не става политик.

Минал съм през много тежки моменти, но никога не съм забравял смисъла на това, което правя. Веднъж се живее и човек трябва да вдига високо летвата и да се опитва да постигне повече.

Това, което имат държави, които нямат ресурси, но са богати - Люксембург, Дания, Белгия. Богати са, защото имат стратегия и я изграждат поколение след поколение. Това, което правих като министър, беше да изградя институции, които да направят не три, а седем магистрали.

Бих искал да разширим хоризонта пред гражданите, пред българската икономика, да дадем посока, да начертаем пътя, за да изградим репутацията си. Президентът трябва да изгради националната визия. Президентството трябва да е стратегически център на национални приоритети, а не място за ежедневно отиграване на ситуации. Вярвам, че България може да бъде регионален лидер и да заеме достойно място в европейското семейство.

Готови сме за дебати, но кога и къде ще се случат, зависи от правилата. Трябва да бъдат максимално коректни. Дължим на българските граждани смислени дебати за това, къде искаме да отидем.

Към президентството трябва да има съвет по инфраструктура за модерна България, както и по икономически проблеми. Всичко това - с оглед дългосрочност, постигане на политическо и гражданско съгласие. Всеки ще бъде добре дошъл и неговият глас ще бъде чут. Трябва да имаме работещи механизми, а не само да стигаме до политически лозунги. Например, да въведем елементи на електронно правителство на всички нива - повече приходи, по-качествени услуги за гражданите.

И двамата с Маргарита Попова не сме членове на партията. Голяма част от министрите бяхме поканени, защото сме надпартийни, а разбираме от своята област. Имахме пълен картбланш в правителството и изградихме екипи и дългосрочни приоритети с конкретни задачи.

Има много теми, по които да търсим националното съгласие, и да гарантираме, че независимо кой е на власт, приоритетите ще се изпълняват.  

Позицията на президента ще бъде категорична - няма за говоря за "голям шлем". Генерално българите уважават институцията и това трябва да продължи. Аз съм за прагматизъм и разбира се, за контрол.

Не считаме, че президентските пълномощия трябва да се разширяват. Президентството трябва да се изчисти от политическите игри. Трябва да стане генератор на идеи и дългосрочни проекти.

Моята заявка е за лидерство в променена държава и в променена Европа. Ще бъда прагматичен президент, каза още Росен Плевнелиев.

Цялото интервю на Таня Милушева с Росен Плевнелиев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени