Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на международния печат

Снимка: Архив

Освен финансовите спорове между "България Ер" и "Алма тур", възниква и въпросът за медицинските застраховки на руснаците, пише вестник "Независимая газета". Агенцията на туроператорите в Русия планира да се обърне към Росавиация с молба да бъдат преразгледани правилата за работа на авиопревозвачите и да се въведе по-строг контрол, съобщава "Российская газета". Повод за предложението стана ситуацията със стотиците руски туристи, които три денонощия не успяха да излетят от България.

Русия и Украйна не могат да се договорят за условията за доставка на газ. Не е изключено отново да се стигне до спиране на доставките за европейските страни през Украйна, съобщава вестник "Российская газета".

Германският "Ди велт" коментира "Играчите на пазара започват да разбират, че все още е началото на кризата, чийто край може да промени драстично финансовия свят. В най-добрия случай може да са нужни години за институциите да се приспособят към променящите се условия".

"Фигаро" цитира американския президент Барак Обама, според когото основен акцент на срещата на Г20 през ноември ще бъде стабилизирането на кризата в еврозоната.

През септември Атина се нуждае от следващия транш от спасителния пакет, но гръцкото правителство все още не е изпълнило договорените цели за фискална консолидация, пише германският "Зюддойче цайтунг". Политиците са все по-обезпокоени от възможния фалит на страната.

Ръководителят на косовския екип в преговорите с Белград Едита Тахири заяви, че косовските институции, съвместно с международната общност, привеждат в действие плана за митнически и граничен контрол по гранично-пропускателните пунктове в Северно Косово, пише в. "Блиц". Сръбският министър за Косово и Метохия Горан Богданович е заявил, че за Сърбия това е неприемливо, пише по темата в. "Политика".

Друга водеща тема за сръбските всекидневници е победата на сръбския тенисист Новак Джокович на Открито първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

Посредникът на ООН в гръцко-македонския спор Матю Нимиц подготвя ново предложение за решаване на дългогодишния проблем, пише македонският вестник "Вечер". Неназовани източници от Брюксел са заявили, че има голям шанс на срещите в Ню Йорк да бъде намерено решение.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна