Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър открива новия сезон с "Полет над кукувиче гнездо"

Снимка: Архив
Утре Народния театър Иван Вазов ще открие новия сезон със спектакъла "Полет над кукувиче гнездо" на Александър Морфов. От създаването на театъра вече са представени 1001 постановки, заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Пламен Васев в предаването "12+3".

Смисълът на този руски сезон е да открие нов хоризонт в две посоки. Например имаме две класически заглавия "Ревизор" и "Идиот" по Достоевски. Ние бихме искали да отворим палитрата на руското театрално творчество със заглавия, които дават особен поглед върху тази драматургия. Това е пиесата "Самоубиецът", написана 1928 година. Това е постановка, която предстои да направи Александър Морфов. Ще бъде представена и класическата руска пиеса "Лов на диви патици". Неин режисьор е Юрий Бутусов. На голяма сцена Теди Москов ще поставя пиесата "Пурпурният остров" от Михаил Булгаков, която е много малко известна дори в Русия, обясни Васев.

Един от акцентите при българските спектакли ще бъде "Рицарите на светия дух". Този спектакъл е посветен на трагичната кончина на Алеко Константинов.

В Пловдив ще бъде представена новата постановка на Явор Гърдев, която се нарича "Ръкомахане в Спокан".

На сцената на "Сълза и смях" ще бъде представен спектакъла на Камен Донев "Работно време". На камерната сцена режисьорът Георги Радулов работи по пиесата на Иван Радоев "Кълбовидна мълня" с участието на Николай Урумов и Биляна Петринска.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени