Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сименс" се отказва от атомната енергетика

Централата на "Сименс" в Мюнхен
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германският промишлен гигант "Сименс" е решил да се оттегли от атомната енергетика. Това е заявил изпълнителният директор на компанията Петер Льошер за немското списание "Шпигел" в интервю, публикувано в неделя.

Повече няма да се занимаваме с цялостното управление на строителството или финансирането на атомни централи. Тази глава е затворена за нас, казал Льошер. Той обяснил, че в бъдеще "Сименс" ще се занимава само с традиционни енергийни технологии като например производството на парни турбини. Те обаче също могат да се използват в атомните централи, посочва Би Би Си.

Заради решението създаването на смесено дружество между "Сименс" и руската държавна корпорация за атомна енергетика "Росатом" няма да се осъществи. Германската компания ще търси начини за сътрудничество с "Росатом" в "други области", обяснил Льошер.

По думите на изпълнителния директор решението на фирмата е в отговор на "ясната позиция на германското общество и политика за оттегляне от атомната енергия".

Германското правителство обяви, че смята да се откаже от атомната енергия до 2022 г. скоро след разрушителното земетресение и цунами, от които пострада японската ядрена централа "Фукушима" през март 2011 г. Германия е първата голяма индустриализирана страна, която обеща да сложи край на използването на атомната енергия след проблемите във "Фукушима", заради които се наложи десетки хиляди хора, живеещи около централата, да бъдат евакуирани.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна