Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша ще добива шистов газ от 2014 г.

Снимка: www.businessweek.com

Полският премиер Доналд Туск обяви днес, че търговската експлоатация на находищата на шистов газ в Полша ще започне от 2014 година, предаде Франс прес. Според него Полша би могла да достигне "газова обезпеченост" през 2035 година и след дългогодишна зависимост от Русия страната ще добие автономност в тази област.

Туск е получил гаранции, че сондажите и проучванията, които се правят, няма да изложат на опасност околната среда. Според него "това е аргумент в тази голяма дискусия в Европа по въпроса дали шистовият газ е приемлив".

Полша мечтае да стане новото енергийно Елдорадо благодарение на огромните си залежи от шистов газ, оценявани от специалисти на 5,3 трилиона кубични метра, отбелязва Франс прес. Този обем може да задоволи вътрешното търсене през следващите 300 години. Досега в страната са издадени 100 лиценза за проучване на нетрадиционните газови находища, включително на чуждестранни компании.

Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер посочи на конгрес на Европейската народна партия на 9 септември в полския град Вроцлав, че би искал използването на шистов газ да бъде подчинено на общи правила.

По публикацията работи: Франс прес / БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени