Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция може да започне незабавно сондажи за нефт и газ край Кипър

Турция може да започне сондажи за петрол и газ по крайбрежието на Кипър още тази седмица, след като се договори с кипърските турци. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, преди да отпътува за Ню Йорк, където ще участва в Общото събрание на ООН. Според Ердоган турската армия ще следи изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море със самолети, фрегати и торпедни катери. 

Турските сондажи ще стартират паралелно с кипърските и ще се извършват в акваторията на целия остров, а не само във водите на така наречената Севернокипърска турска република. Изявлението на енергийния министър Танер Йълдъз идва в отговор на намерения на Никозия да започване сондажите през октомври. Решението дойде след като Израел откри големи газови находища в граничещите с Кипър териториални води.

Отказът на Израел да се извини на Турция за жертвите след кървавия инцидент във флотилията за Газа от миналата година и предстоящото енергийно сътрудничество между Кипър и Израел засили недоволството на Турция. Премиерът Реджеп Ердоган съобщи, че от тук нататък военни кораби ще ескортират всички хуманитарни мисии на Турция в Средиземно море. Според Анкара, която не признава Кипър, природните богатства на острова принадлежат в еднаква степен и на кипърски турци. А заради нерешения кипърски въпрос оспорва правото на Никозия да взима самостоятелно решения за сондажи.

Политическата риториката се изостри още повече след последвалите изявления на кипърските ръководители, които открито заплашиха, че ще блокират преговорния процес на Турция. След това турският вицепремиер Бешир Аталай предупреди, че ако до 2012 г. мирните преговори за обединението на двете части (гръцка и турска) под егидата на ООН не приключат с резултат, и въпреки това Кипър поеме ротационното председателство на ЕС, Анкара ще замрази преговорите със Съюза.

По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна